Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Εργασία 5η

Εργασία 5η (β' τετραμήνου)

Ένας από τους τομείς που το Βυζάντιο κυριάρχησε κατά την περίοδο της Μακεδονικής δυναστείας ήταν η θάλασσα: στην Ανατολική Μεσόγειο, που για διακόσια χρόνια κυριαρχούσαν οι Άραβες (Σαρακηνοί) το Βυζαντινό ναυτικό κυριάρχησε κατά τον 10ο και 11ο αιώνα. Να ετοιμάσετε λοιπόν μια παρουσίαση με την οποία θα απαντήσετε (όσο μπορέσετε) στα εξής ερωτήματα:
α. Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι τύποι πλοίων (πολεμικών και εμπορικών) κατά τη βυζαντινή περίοδο; Να γράψετε λίγα λόγια για τον κάθε τύπο πλοίου (4-5 σειρές) και να προσθέσετε 1-2 φωτογραφίες. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μας ενδιαφέρει ΜΟΝΟ η βυζαντινή περίοδος (330-1453): ούτε αρχαιοελληνικά ούτε της περιόδου της τουρκοκρατίας.
β. Να γράψετε λίγα λόγια για τα ναυτικά ταξίδια της εποχής εκείνης (πόσο διαρκούσαν, τι προβλήματα αντιμετώπιζαν, αν υπήρχαν εφευρέσεις – επινοήσεις που διευκόλυναν τους ναυτικούς κλπ.)
γ. Να γράψετε λίγα λόγια για τα βυζαντινά λιμάνια (αν μπορέσετε να βρείτε πληροφορίες) ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινούπολης (όχι πολλά πράγματα, 4-5 σειρές κειμένου για το καθένα)
δ. Ό,τι άλλο σας φαίνεται ενδιαφέρον και άξιο προσοχής